margreet riphagen on Thu, 4 Jul 2013 16:10:07 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Nieuwsbrief INC zomer editie 2013


Instituut voor Netwerkcultuur Nieuws
We zijn gesloten van 15 juli tot 19 augustus. Een hele goede zomer gewenst!

Lees in deze nieuwsbrief over:

Digital Publishing Toolkit
Society of the Query #2: 7-8 November, 2013 
Verschenen: Florian Cramer - Anti-Media
Unlike Us: video's, blogs en conferentierapport online

///////////////////////////////////////////////////

Digital Publishing Toolkit
Sinds het begin van dit jaar is het RAAK-MKB project 'Digitaal Publiceren Toolkit' van start gegaan, om onderzoek te verrichten naar de toekomst van digitale publicaties. Als gevolg van de opkomst van tablets en smartphones zijn deze ontwikkelingen in een sneltreinvaart geraakt en zijn publicaties als e-books, kranten apps en digitale magazines niet meer weg te denken uit het hedendaagse medialandschap. 

Meer en meer mensen gebruiken mobiele apparaten om boeken en tijdschriften te lezen en de verwachting is dat de komende jaren deze manier van informatieverwerking de markt alleen maar meer zal domineren. Uitgevers kunnen niet achterblijven in het digitaal publiceren. Veel uitgevers in de kunst-en cultuursector zijn echter onbekend met deze ontwikkelingen. Ze hebben niet de kennis, middelen en capaciteiten om nieuwe methoden van digitaal publiceren te ontwikkelen en te participeren in deze digitale markt. Dit project moet voorzien in enerzijds een 'How to-document' als een soort handleiding, en anderzijds wordt er een 'software Toolkit' samengesteld uit bestaande en zelfgeschreven hulpprogramma's waarmee de uitgevers zelf aan de slag kunnen om e-pubs uit te geven. 

Samen met het Kenniscentrum Creating 010 van de Hogeschool van Rotterdam, voert het Instituut voor Netwerkcultuur (lectoraat Netwerkcultuur) van de Hogeschool van Amsterdam dit state-of-the-art onderzoek uit. In samenwerking met een reeds bestaand consortium van elf MKB-bedrijven bestaande uit uitgevers, ontwerpers en ontwikkelaars, zullen een vijftal deelprojecten worden uitgevoerd.

Voor meer informatie over het project of de vijf deelprojecten kijk op: Digital Publishing Toolkit. 

Het ontwerp van de identiteit van het project is gemaakt door Mooijman&Mittelberg. 

/////////////////////////////////////////////////////////

Society of the Query #2: 7-8 November, 2013
Het Instituut voor Netwerkcultuur nodigt je uit voor de tweede Society of the Query conferentie over online zoeken en zoekmachines op 7 en 8 november in Amsterdam. Met internationale sprekers en thema’s als Google domination, Search across the border, en theoretische reflectie en context voorbij de filter bubbel blazen we de discussie over online zoeken en zoekmachines nieuw leven in. Begin 2014 resulteert dit in de publicatie van de Society of the Query Reader.

In 2009 startte het Society of the Query-project met een conferentie, mailinglijst en een onderzoeksblog. Sindsdien zijn er veel nieuwe vragen boven komen drijven. Welk effect heeft de opkomst van de sociale media op het zoeken? Welke consequenties hebben ontwikkelingen zoals personalisatie, lokalisatie of auto-complete? Het is tijd om het zoeken opnieuw te onderzoeken.

Kijk op onze website voor actuele informatie en prikkelende blogposts over zoeken en zoekmachines: http://networkcultures.org/wpmu/query/
Of schrijf je in op de mailinglijst:
http://listcultures.org/mailman/listinfo/re-search_listcultures.org 

/////////////////////////////////////////////////////////

Verschenen: Florian Cramer - Anti-Media. Studies in Network Cultures
Florian Cramer, lector aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie, laat in zijn nieuwe essaybundel Anti-Media zien hoe de media- en kunstkritiek op de eigen traditie, taal en verschijningsvormen reflecteren, en die tegelijkertijd omver willen werpen. In 28 stukken presenteert en analyseert Cramer subculturen van internetporno tot neonazi’s en anticopyright-activisten, en geeft hij een kritische visie op hun beeldtaal en poëzie, plagiaat en automatismen.

Naast kunst bestaat ook anti-kunst, stelt Florian Cramer, en de term ‘media' is net zo vaag als ‘kunst’. Toch weigeren zowel ‘kunst’ als ‘media’ te verdwijnen. De auteur introduceert daarom de term ‘anti-media’. Anti-media is wat overblijft als men korte metten maakt met het idee van media – oud dan wel nieuw – maar zich er niet van kan ontdoen. 

In de wervelende bundel Anti-Media behandelt Florian Cramer een provocerend scala aan onderwerpen die op onverwachte wijze samenkomen – van de creatieve industrie, internetkunst, popcultuur en 17e-eeuwse poëzie, tot elektronische literatuur, amateurisme, post-digitaliteit, Rotterdam en de Rozenkruizers. Hoge, lage en subculturen zijn niet meer van elkaar te scheiden, ook niet in de mate waarin ze naar zichzelf en elkaar verwijzen.

Check de publicatiepagina of nai010 publishers voor meer informatie

/////////////////////////////////////////////////////////

Unlike Us: video's, blogs en conferentierapport online
Op zoek naar iets te lezen of te kijken in de zomer? Van de Unlike Us #3 conferentie, die op 22-23 maart in Amsterdam plaatsvond, is heel veel materiaal online te vinden. Download het conferentierapport met alle verzamelde blogposts, kijk video-opnames terug van alle optredens, lees de Unlike Us Reader, of download het Unlike Us iPad Magazine.

Veel plezier!

/////////////////////////////////////////////////////////

Kijk ook op

Instituut voor Netwerkcultuur Blog
http://networkcultures.org/
 
Overzicht INC Publicaties
http://networkcultures.org/publications/overview/
 
Media-archief
http://networkcultures.org/archive/
 
Geert Lovink: Net critique blog
http://networkcultures.org/geert/





margreetriphagen@gmail.com
+31641512070
skype margreet_riphagen








______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).