Mieke Gerritzen on Wed, 10 Feb 2010 05:23:17 +0100 (CET) |
[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]
[Nettime-nl] INFODECODATA |
INFODECODATA Graphic Design Museum Breda / 21-02-2010 tot 2-09-2010 opening zaterdag 20 februari, 15.00 uur aanmelden: annemiek@graphicdesignmuseum.com www.graphicdesignmuseum.comDe weerman op tv is vervangen door de buienradar, met je iPhone App zie je of je trein vertraging heeft. Via vluchtige media als het internet en de mobiele telefoon vinden we steeds sneller de informatie die we zoeken, in elk gewenst formaat. Er komen steeds meer producten op de markt die de gewenste informatie selecteren en op maat aanleveren. De consument laat zich niet langer bedienen, maar bedient zichzelf.
Datavisualisatie, het vakgebied dat zich bezighoudt met het visualiseren en structureren van gegevens, heeft een prominente plaats verworven binnen de grafische vormgeving. De tentoonstelling INFODECODATA brengt onze explosieve informatiewereld in beeld.
De tentoonstelling introduceert het onderwerp informatiedesign met beeldiconen, wetenschappelijke datavisualisaties, infographics en experimentele computeranimaties. Van de uitvinding van de drukpers waarmee we voor het eerst informatie konden verveelvoudigen tot wetenschappelijke 3D-visualisaties van hele complexe data. Het Graphic Design Museum toont met INFODECODATA bijzonder werk uit verschillende disciplines in één expositie.
Designing Universal Knowledge / Gerlinde schullerOntwerpster Gerlinde Schuller (Information Design Studio Amsterdam) toont de ontwikkeling van informatiedesign en datavisualisatie door de eeuwen heen. Kennis is macht, luidt het gezegde. Betekent dit dat iemand die een collectie van de universele kennis van de hele wereld bezit dus ook de ultieme macht heeft? Net als encyclopediemakers, filosofen en wetenschappers lang voor haar tijd, is Schuller gefascineerd door het idee om een allesomvattende, mondiale kenniscollectie samen te stellen. In het onderzoek voor haar boek Designing universal knowledge (2009) vroeg zij mensen wat volgens hen de meest universele beelden, gebeurtenissen en personen in de wereldgeschiedenis zijn. Op basis van die gegevens ontwierp Schuller een 26 meter lange tijdlijn van de Big Bang tot 2010, het heden. Aan deze muur met historische data en mijlpalen in de geschiedenis van het informatiedesign kunnen bezoekers hun eigen highlights toevoegen.
A journey to information spaces / prof. dr. ir. Jack van WijkHoogleraar visualisatie Jack van Wijk (TU Eindhoven) presenteert in het Graphic Design Museum zijn fascinerende datavisualisaties. De abstracte gegevens waarmee hij werkt, bieden Van Wijk veel vrijheid in zijn ontwerpen. Zijn visualisaties ogen daardoor haast als autonome kunstwerken, maar onthullen bij nadere beschouwing ook een wereld aan informatie. Zo ontwikkelde de hoogleraar met zijn groep bijvoorbeeld SequoiaView, een methode om de inhoud van je harde schijf te visualiseren. Het computerprogramma is al door ruim een miljoen mensen gedownload. In het Graphic Design Museum worden honderden harde schijfvisualisaties van bezoekers getoond, maar ook kaarten van een uitgevouwen wereld, in de knoop geraakte oppervlakken en stromingsvisualisaties.
Work in process / Luna Maurer, Edo Paulus, Jonathan Puckey en Roel Wouters In hun werk focussen de ontwerpers Luna Maurer, Edo Paulus, Jonathan Puckey en Roel Wouters op processen in plaats van producten: zaken die zich aanpassen aan hun omgeving, verandering benadrukken en verschil aantonen. Hun installaties in het Graphic Design Museum visualiseren processen die in het jaar voorafgaand aan de tentoonstelling hebben plaatsgevonden. De werken vloeien voort uit het samenspel tussen geprogrammeerde regels en de interactie ermee door de mens en zijn omgeving. In hun project Skycatcher fotograferen de ontwerpers al sinds 2005 elke vijf minuten de lucht boven Amsterdam. Voor INFODECODATA maakten zij obsessieve zelfportretten met de camera in hun laptops. Ze programmeerden een script dat negen maanden lang elke vijf minuten een beeld van zichzelf en hun schermafbeelding vastlegt. In deze projecten ligt de focus zowel op de details als op de grotere patronen die door de vermenigvuldiging van die details zichtbaar worden.
______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).